Najpikantniejsze gumisie świata biją na głowę najostrzejszą chilli świata Carolina Reaper
11 lipca 2019, 10:12Lil' Nitro, gumisie firmy Flamethrower Candy, są 900 razy bardziej pikantne od papryczki jalapeño. Jak można się domyślić, to najbardziej pikantne słodycze tego rodzaju na świecie. Do ich produkcji wykorzystuje się specjalny ekstrakt z papryczek chilli.
Duże ilości wędzonego mięsa szkodzą płucom
17 kwietnia 2007, 09:30Jedzenie zbyt dużych ilości wędzonego mięsa może prowadzić do uszkodzenia tkanki, a w konsekwencji do chorób płuc. Badacze z Columbia University zaobserwowali, że ludzie spożywający wędzone mięsa co najmniej 14 razy w miesiącu częściej cierpią na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (COPD, chronic obstructive pulmonary disease).
Tempo picia alkoholu zależy od kształtu naczynia
7 maja 2015, 06:37Prędkość, z jaką pijemy alkohol, zależy od kształtu szklanki. Pomocne w spowalnianiu tempa są też znaczniki na naczyniu.
Otyli nie doceniają swojej wagi
20 listopada 2009, 10:13Niemal 10% otyłych osób nieprawidłowo ocenia rozmiary swojego ciała, uznając je za mieszczące się w granicach normy. W związku z tym nie widzą one potrzeby odchudzania się, mimo że mają nadciśnienie, podniesiony poziom cholesterolu i cierpią na cukrzycę.
Stresując konika, pająk wpływa na bakterie glebowe
15 czerwca 2012, 12:25Koniki polne, które zdychają, odczuwając stres, zmniejszają tempo rozkładania traw w glebie.
Pechowa uchatka utknęła w paszczy polującego na sardele humbaka
31 lipca 2019, 09:20Podczas ostatniej wycieczki fotografa przyrody Chase'a Dekkera z Sanctuary Cruises czekała spora niespodzianka. Udało mu się bowiem uwiecznić moment, w którym z wód Monterey Bay wynurzył się humbak z uchatką kalifornijską w pysku. Pechowy lew morski nie zauważył, że płynie wprost na żerujące na sardele humbaki, a jak się to dla niego skończyło, widać jak na dłoni...
Czemu napoje dietetyczne nie smakują jak zwykłe
26 kwietnia 2007, 10:19Dwoje naukowców z University of Illinois, Soo-Yeun Lee oraz Shelly Schmidt, postanowiło znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego dietetyczne napoje gazowane różnią się smakiem od swoich bardziej kalorycznych odpowiedników. Pomóc im w tym miał sztab przeszkolonych kiperów.
Trawy mogą wychwytywać infekcyjne białka prionowe
19 maja 2015, 16:17Trawy mogą wychwytywać, wiązać i transportować infekcyjne białka prionowe z mózgu i odchodów. Wg naukowców z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Teksańskiego, rośliny mogą odgrywać ważną rolę w środowiskowym skażeniu prionami.
Siwienie zależne od genów, nie od stresu
1 grudnia 2009, 11:30W przypadku kobiet siwienie jest związane raczej z genami niż z trybem życia, np. doświadczanym stresem czy dietą (PLoS ONE).
Dowód na średniowieczne pochodzenie wilczycy z Kapitolu
27 czerwca 2012, 06:43Przez długi czas zakładano, że wilczyca kapitolińska, rzeźba stanowiąca symbol Rzymu, powstała w starożytności. Pierwsze wątpliwości zgłosiła w 1997 r. konserwator Anna Maria Caruba, która zauważyła, że sylwetkę zwierzęcia odlano w całości, a technika ta była typowa dla średniowiecza. Badania naukowców z Università del Salento potwierdziły jej przypuszczenia. Wg datowania radiowęglowego, wilczycę wykonano między 1021 a 1153 r. n.e.